söndag 18 november 2012

Vecka 47

Hej hej!

Veckorna går mycket fort, och julen närmar sig med stormsteg! I denna veckas inlägg informerar jag om två olika projekt som klassen ska vara med i, ett som handlar om radio och ett som handlar om iPads. Det kommer en vikarie för mig på tisdag och onsdag för jag är på utbildning de dagarna.

Eleverna jobbar på i skolan och de är så gott som färdiga med filmerna om Antiken. För vissa grupper saknas det bara någon teknisk detalj, vilket vi fixar under veckan.

De får ett prov på området på onsdag. Under provet får de använda alla sina anteckningar och det de gjort i grupperna, för frågorna är av reflekterande karaktär.

I svenskan har de lite kvar att göra på litteraturarbetet om Ondskan, och på torsdag ska vi också titta på filmatiseringen.

Marianne Fahrman som skulle ersätta Lotta i engelska kommer av olika skäl inte att jobba på Lindberg som jag skrev förra veckan. Vi söker efter en ny vikarie, och Lotta stannar tills vi hittat en som kan ta vikariatet i sin helhet. 

Eventuella läxor i språk, engelska och NO ligger på Porten. 


Lära med radio
Vår klass har fått förmånen att vara med i ett entreprenöriellt utvecklingsprojekt som heter Lära med Radio. Under november 2012 till februari 2013 kommer föreningen FramtidsFrön tillsammans med Halmstad närradio, Radio P4 Halland, Halmstad kommun, Varbergs kommun, KomTek i Halmstad och Region Halland låta elever från olika grundskolor i Halland lära sig mer om radio, göra radio och sända radio live!

Vi har valt att vika måndagarnas lektioner i svenska och SO till att arbeta med Lära med radio. Vi ska spåna fram reportage, innehåll och skriva manus. Intervjua, klippa och redigera samt öva inför en livesändning i Halmstad närradios studio som troligtvis blir vecka 7, 2013. Samtidigt som eleverna sänder live kommer ni föräldrar, och naturligtvis hela tjocka släkten, inte bara kunna lyssna, utan även titta på inspelningarna via webb-TV. Jag återkommer med mer information under vårterminen.

Detta projekt faller inom ramen för entreprenöriellt lärande som finns med i våra politiska styrdokument, och vi drar igång det nu på måndag i vecka 47. I samband med att radioprojektet startar läser vi om massmedia och reklam i SO:n.

Test med iPad
Barn- och Utbildningsförvaltningen vill undersöka hur det fungerar att använda iPad i undervisningen istället för datorer. Det gör de genom att låta pilotklasser byta ut sina datorer till iPads under en kortare tid. 7A är en av dessa pilotklasser..

Under tiden från 26 november och fram till terminens slut kommer eleverna att få låna var sin iPad, som de skall använda i skolarbetet. Under testtiden kommer de regelbundet att få fylla i enkäter och frågeformulär rörande skillnaderna mellan datorn och iPaden. (Eleverna får givetvis behålla sina datorer under tiden, men de bör lämna den hemma.)

Detaljer kring det digitala material som ska finnas på iPaden och hur det kommer att fungera med nedladdning av diverse appar återkommer vi med när det närmar sig.

Har ni frågor får ni gärna höra av er till kommunens IT-pedagog Magnus Lindblad (magnus.lindblad@varberg.se) eller, för mer praktiska frågor kring undervisningen, någon av oss lärare på skolan.
 

 
Inför veckan som kommer:

Måndag: Lära med radio-projektet startar

Tisdag: Idrottskläder med

Onsdag: Prov om OS och Antiken

Torsdag: Idrottskläder med


Hoppas på en härlig vecka! K.

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar